Η ΙΔΕΑ

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών Ολύμπια», με έδρα την αρχαία Ολυμπία, στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου Διεθνούς Πάρκου Ολυμπιονικών, σε προκαθορισμένη έκταση 1500 στρεμμάτων, μόλις 700 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο νέος αυτός φορέας έχει σκοπό να κινητοποιήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του Ολυμπισμού για την ανάδειξη της πνευματικής ταυτότητας της σύγχρονης Ολυμπίας.

Η Ολυμπία, από την πρώιμη κιόλας περίοδο των ανασκαφών και μέχρι σήμερα, δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει το σύγχρονο κόσμο με τους συμβολισμούς της.

Η αρχαία κληρονομιά των Αγώνων, επηρέασε καθοριστικά όχι μόνο τον Pierre de Coubertin, αλλά και τους επιγόνους του και αποτελεί μέχρι σήμερα τη λυδία λίθο του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτής της αρχαίας κληρονομιάς που αποτελεί τη βάση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η δημιουργία του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, φιλοδοξεί να συγκεράσει το παρελθόν με το παρόν των Αγώνων. Ο σύγχρονος πνευματικός και υλικός πολιτισμός των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί για πάντα και να αποτελέσει μοναδικό σύνολο για τους απανταχού εραστές του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του Ολυμπισμού.

Στο Πάρκο αυτό, όπως αναφέρεται και στο Καταστατικό ίδρυσής του, θα συμμετέχουν όλες οι χώρες, που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με καλλιτεχνήματα και γλυπτά των Ολυμπιονικών τους. Μια σύγχρονη Άλτη, στα πρότυπα της αρχαίας Άλτης, όπου επιπλέον θα υπάρχουν και αρχαίες αναπαραστάσεις και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τα έργα κορυφαίων σύγχρονων καλλιτεχνών που θα απεικονίζουν κορυφαίους αθλητές.

Στην ουσία το Πάρκο αυτό θα αποτελέσει τόπο και τοπίο κάλλους, γαλήνης κι αναψυχής και βεβαίως τόπο σύγχρονης ολυμπιακής ιστορίας. Και οπωσδήποτε και πάνω από όλα, η δημιουργία του Πάρκου θα αποτελέσει για όλες τις χώρες, τη μεγάλη πρόκληση να συμμετάσχουν σε ένα νέο διεθνές πολιτιστικό εγχείρημα που θα τις αναδείξει με μοναδικό τρόπο σε συλλειτουργούς αυτής της ιδέας, η καινοτομία της οποίας υπερέχει όσον αφορά τη μοναδικότητα και το σχεδιασμό της.

Με αφορμή λοιπόν την ίδρυση του Πάρκου καλούμε τους Πολίτες, τους Αθλητές, τους Ολυμπιονίκες, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πολιτεία, τις εθνικές και διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τις Εθνικές Ολυμπιακές Ακαδημίες, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και, τη μητέρα του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους στην νέα απεικόνιση της Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν επιτύχει αυτή η προσπάθεια, θα είναι επιτυχία όλων μας! Θα είναι η επιτυχία όλων όσων πιστεύουν στην προώθηση ενός διεθνούς διαλόγου για την ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών και την επικοινωνία των χωρών μεταξύ τους.

Ας γίνουμε λοιπόν συν-δημιουργοί του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών και ας επικοινωνήσουμε τη διαφορετικότητά μας μέσα από το όραμα της αλληλεγγύης και της συμμετοχής στα Ολυμπιακά Ιδεώδη! Ας κάνουμε τη δημιουργία του Πάρκου και δική μας υπόθεση και ας συμβάλλουμε στην πραγμάτωση ενός μοναδικού παγκόσμιου έργου που θα αποτελέσει πολύτιμο κεφάλαιο για την τωρινή και τις επόμενες γενιές.