Νίκος Δ. Καρυώτης, ο εμπνευστής

Ο Νίκος Δ. Καρυώτης ήταν ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία, ιδρύοντας την ομώνυμη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Μόλις ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή (+25-11-2017), στο μήνυμά του σ’ αυτή την σελίδα,  ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, είχε αναφέρει τα εξής:

“Η ιδέα για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πάρκου αφιερωμένου στους ολυμπιονίκες δεν είναι καινούρια. Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια, όταν ασχολιόμουν ενεργά με την αυτοδιοίκηση, οραματίστηκα αυτό το μεγάλο και τολμηρό έργο πλάι στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, την αρχαία Ολυμπία. Αν και οι συνθήκες τότε δεν ευνόησαν την υλοποίησή του, η ιδέα παρέμεινε ζωντανή, ωρίμαζε χρόνο με το χρόνο και σήμερα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της υλοποίησης του Πάρκου Ολυμπιονικών.

Θεωρώ ότι ένα τέτοιο έργο, επειδή ακριβώς είναι υπερβατικό και με μια αδιαμφισβήτητη παγκόσμια διάσταση, απαιτεί συλλογικότητες και συνέργειες που πιθανόν να μην έχουν ξανασυμβεί πουθενά στον κόσμο. Για ένα έργο που θα εξυψώνει το πνεύμα, τις αξίες και τα ιδεώδη του ανθρώπου, όλοι έχουμε χρέος να συμπράξουμε.  Έτσι, πέρα από την συμμετοχή των χωρών όλης της γης, κάθε μικρή ή μεγάλη υποστήριξη, υλική ή ηθική, είναι απολύτως αναγκαία για τον σκοπό μας. Καλούμε όλους τους ανθρώπους που συγκινούνται από τις Ολυμπιακές αξίες, την άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι, την συναδέλφωση των λαών, να γίνουν μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας μας για να συνδημιουργήσουμε αυτό το παγκόσμιο έργο”.

nikos kariotis