«ΟΛΥΜΠΙΑ»

Διεθνές Θεματικό Πάρκο Ολυμπιονικών

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΟΛΥΜΠΙΑ», ιδρύθηκε τον Μάιο του 2016 και δραστηριοποιείται στη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Θεματικού Πάρκου Ολυμπιονικών με την ονομασία, «ΟΛΥΜΠΙΑ». Το πάρκο πρόκειται να αποτελέσει ένα μοναδικό έργο για την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα. Το έργο έχει χωροθετηθεί σε προκαθορισμένη έκταση 1200 στρ. περίπου στην αρχαία Ολυμπία. Ο σχεδιασμός του έγινε από επίλεκτη ομάδα αρχιτεκτόνων, με επικεφαλής την κ. Χρύσα Διονυσοπούλου. Το πρόγραμμα σχεδιασμού του πάρκου αποσκοπεί να  αναδείξει   την  πνευματική ταυτότητα της σύγχρονης Ολυμπίας, η κληρονομιά της οποίας την καθιστά πολύτιμη μήτρα παγκόσμιου πολιτισμού.

Το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών απευθύνεται σε όλες τις χώρες που έλαβαν και  λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις χώρες αυτές θα παραχωρηθεί δωρεάν χώρος για να δημιουργήσουν μουσεία ή περίπτερα τα οποία θα κατασκευαστούν με δικές τους δαπάνες και θα αναλαμβάνουν τα ανάλογα κόστη και τις δαπάνες για τη διαμόρφωση των κοινών χώρων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν ως εργαλεία προβολής της ολυμπιακής ιστορίας τους και της εθνικής τους ταυτότητας, μέσα από τις προθήκες της σύγχρονης ολυμπιακής ιστορίας. Παράλληλα, με δική τους επιλογή, θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν αγάλματα Ολυμπιονικών και αθλητών τους, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αθλητική ιστορία της χώρας τους, στην Λεωφόρο της Δόξας των Ολυμπιονικών, που θα διασχίζει και θα σηματοδοτεί ολόκληρο το Πάρκο.

  • Τμήματα του Πάρκου θα κοσμούνται με θεματικές ενότητες, όπως για παράδειγμα, επιλεγμένες αναπαραστάσεις από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέματα ιστορίας, μυθολογίας κλπ.
  • Θα δημιουργηθεί επίσης μικρότερο πάρκο, ενσωματωμένο στο ευρύτερο πάρκο, που θα αναπαριστά τα κτίρια και τους ναούς της ιερής Άλτης υπό κλίμακα.
  • Θα κατασκευαστεί στάδιο στα πρότυπα του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, με σκοπό την αναβίωση και διοργάνωση αγωνισμάτων των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
  • Θα δημιουργηθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια εικαστικών  τεχνών,   ώστε καταξιωμένοι καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης από όλο τον κόσμο να μπορούν να εργάζονται και να φιλοτεχνούν τα αγάλματα των Ολυμπιονικών, καθώς και πρωτότυπα έργα τέχνης με ολυμπιακά θέματα, που θα παραμένουν μέσα στο ίδιο το πάρκο.
  • Θα δημιουργηθεί ψηφιακή βιβλιοθήκη με θεματολογία σχετική με τους άξονες του Πάρκου.

Το Παγκόσμιο Πάρκο των Ολυμπιονικών θα λειτουργεί ως σύγχρονο κάτοπτρο της ιστορίας της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με σύγχρονους όρους αμοιβαίας επικοινωνίας και κατανόησης.  Σε αυτό το πλαίσιο το Πάρκο «ΟΛΥΜΠΙΑ» μπορεί να λειτουργήσει ως ιερός χώρος – ΑΒΑΤΟΝ υπό το φως της Ολυμπίας, όπου θα οικοδομούνται διεθνείς γέφυρες επικοινωνίας,  μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Είμαστε βέβαιοι ότι κάθε πολίτης, Έλληνας ή ξένος, που έχει τη δυνατότητα να στηρίξει έμπρακτα το ιδιαίτερα τολμηρό αλλά και ελπιδοφόρο για τον τόπο μας εγχείρημα, θα σταθεί αρωγός και συνεργός μας.