Ομιλία προέδρου Δημητρίου Κωνσταντίνου στο 1ο Φόρουμ Αρχαίας Ολυμπίας

Σας καλωσορίζω στον τόπο που αποθεώθηκε στο παρελθόν ο Ξένιος Δίας.

Σε ένα αναπτυξιακό φόρουμ είναι χρήσιμο να παραθέσω στοιχεία που θα μας προβληματίσουν πάνω στο θέμα της ανάπτυξης. Στοιχεία όπως αυτά που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουρισμού Ελλάδας – ΣΕΤΕ που μέτρησαν ότι το 60% των τουριστών επισκεπτών στην Ελλάδα το μοιράζονται 3 από τις 13 Περιφέρειες, η Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου και μοιράζονται το 70% του τζίρου του συνολικού τουρισμού ενώ η γεωγραφική Πελοπόννησος με τις δύο περιφέρειές της μοιράζεται μόνο το 3% των επισκεπτών και το 4% του τζίρου.

Άρα λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργάζονται οι δύο περιφέρειες του μεγάλου νησιού, για να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, όπως πολύ εύστοχα υποστηρίζουν και οι διοργανωτές του φόρουμ. Στη συνεργασία αυτή όλοι συμφωνούν ότι ενωτικός κρίκος και μοχλός ανάπτυξης είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Προσωπικά το καλύτερο διαβατήριο όταν ταξίδευα εκτός συνόρων ήταν αυτός ο τόπος, αφού οι άνθρωποι γύρω μου εκδήλωναν αμέριστο θαυμασμό και σεβασμό για τον τόπο καταγωγής μου. Αντιλήφθηκα γρήγορα ότι για αυτό το αποτέλεσμα είχε γίνει μακροχρόνια δουλειά με συνέπεια, συνέχεια και επαγγελματισμό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που αποδείχτηκε άξιο τέκνο της Ολυμπίας, επικοινωνώντας τις αξίες της στην παγκόσμια κοινότητα.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 οπότε εγκαινιάστηκε και το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που σημειωτέον παραμένει για τα τελευταία 15 χρόνια κλειστό, η περιοχή είχε αποκτήσει τις απολύτως απαραίτητες πολιτιστικές υποδομές (επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και μουσεία) αλλά σχεδόν 50 χρόνια από τότε εμφανίζει στασιμότητα, διατηρώντας μόνο το ρόλο του ιερού συμβόλου χωρίς να κερδίζει μέρος της υπεραξίας του Παγκόσμιου Ολυμπιακού Κινήματος.

Συνειδητοποιώντας αυτά τα δεδομένα 72 πολίτες εκ των οποίων οι 22 από την περιοχή και οι υπόλοιποι πιστοί φίλοι της Ολυμπίας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και αντλώντας έμπνευση από το παρελθόν οραματιστήκαμε μια σύγχρονη Άλτι, δίπλα στην Αρχαία, όπου οι πρωταγωνιστές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων θα επικοινωνούν έμπρακτα τις αξίες που πρεσβεύουν. Στην αρχαιότητα η Άλτις εκτός από τα γνωστά κτίρια ήταν γεμάτη από αφιερώματα – θησαυρούς και αγάλματα Ολυμπιονικών, στην εποχή μας σκεφτήκαμε ότι πρέπει να περιέχει πρεσβείες των χωρών – μελών του Ολυμπιακού κινήματος και φυσικά να λειτουργεί ως θεσμός αντιπροσώπευσης της τοπικής κοινωνίας, με ρόλο και θέση μέσα στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Συναισθανόμενοι το μέγεθος και τη βαρύτητα του σχεδίου μας αρχίσαμε να το επικοινωνούμε αναζητώντας συνέργειες, αρχικά επιλέξαμε να προσεγγίσουμε πρόσωπα κατάλληλα για να αποτελέσουν μια δεξαμενή σκέψης, η οποία ήδη συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο των προσπαθειών μας αφού από κοινού πετύχαμε και το επόμενο καθοριστικό βήμα που είναι η ίδρυση Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης με 11 θεσμικούς φορείς, εκ των οποίων λόγω περιορισμένου χρόνου θα αναφέρω το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και το Πανεπιστήμιο Πατρών και συλλογικότητες του παραγωγικού και αθλητικού τομέα.

Θέλω να κλείσω με ένα αισιόδοξο μήνυμα δικαιώνοντας και την πρωτοβουλία των διοργανωτών του φόρουμ ότι όλοι μαζί σε αυτό το νησί μπορούμε καλύτερα: σε συνεννόηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνω από το φόρουμ ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώνει τις δυνάμεις του μαζί μας και εισέρχεται στην αναπτυξιακή θεματική σύμπραξη.

Με αυτή την προσθήκη έμπρακτα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμμετέχει με τον ανώτατο επιστημονικό της φορέα στην υλοποίηση της σπουδαιότερης πολιτιστικής υποδομής όπως έχουν αναγνωρίσει οι θεσμικοί φορείς στο σύνολο τους.

Related Posts