Υπογράφηκε η σύμπραξη 14 φορέων

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο αποκτά δυναμική και προοπτική, καθώς υπογράφηκε στην Αρχαία Ολυμπία από τα συμβαλλόμενα μέρη, το Σάββατο 20 Απριλίου, το πρωτόκολλο της θεματικής αναπτυξιακής σύμπραξης 14 φορέων για την υποστήριξη του σκοπού δημιουργίας του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Βασιλική Τζαχρίστα, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ιδρυτικό μέλος του Πάρκου και μέλος του “think tank”. Την παρουσίαση των γενικών αρχών της σύμπραξης έκανε ο Ιωάννης Σαραντόπουλος, εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ «Πολιτισμός και Ευημερία». Αναφέρθηκε ακόμη στα επόμενα βήματα που θα είναι εκλογή Δ.Σ., δημιουργία κανονισμού λειτουργίας, ομάδας έργου, στρατηγικού σχεδίου κλπ.

Ο επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος έκανε σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας την σημασία του εγχειρήματος που αναδεικνύει την αξία και τη σπουδαιότητα της Αρχαίας Ολυμπίας. Ακολούθως ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών Δημήτριος Κωνσταντίνου, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της πρωτοβουλίας, τόνισε: «Ευχαριστούμε θερμά τους 13 θεσμικούς φορείς, που δέχτηκαν να  ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους,  και την εμπειρία τους, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το κοινωφελές έργο, που όντως είναι μεγάλο, αλλά προσδοκούμε να είναι αντάξιο της Ολυμπίας, και  του παγκόσμιου συμβολισμού της. “Η Ισχύς εν τη ενώσει”    είναι το Αρχαίο ρητό, που πιστεύω ότι εφαρμόσαμε ως καλή πρακτική σήμερα, με την υπογραφή της Θεματικής Αναπτυξιακής, σύμπραξης».

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε με λόγια τιμής στον αείμνηστο Νίκο Καρυώτη, εμπνευστή του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, τονίζοντας ότι μέσα από την ένωση δυνάμεων μπορεί να γίνει πράξη αυτό το όραμα. Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην διαρκή υποστήριξη της ιδέας τόσο με την παραχώρηση του παλαιού δημαρχείου για στέγαση των γραφείων του Πάρκου, την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης, αλλά και με τη συμμετοχή του δήμου στη σύμπραξη.

«Πυλώνες» τα Πανεπιστήμια

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Πρύτανη Αθανασίου Κατσή, ο Ηλείος καθηγητής – κοσμήτορας της σχολής Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Αλεξόπουλος τόνισε ότι όλοι μαζί πρέπει να ενωθούμε για να μην χάσουμε την αυριανή μέρα που είναι μια μέρα ευκαιρίας. Χαρακτήρισε άκρως επιστημονική την προσέγγιση που έκανε ο κ. Σαραντόπουλος επισημαίνοντας ότι η σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην αξιοποίηση προγραμμάτων, τονίζοντας ότι «όλοι εσείς εδώ έχετε μια πολύ καλή ομάδα, στοιχείο απαραίτητο για συνέργειες».

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Τσακαλίδης, μιλώντας και ως μέλος του “think tank” του Πάρκου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτή η πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη να πετύχει», τονίζοντας ότι μέσα από την σύμπραξη δεν θα έρθουν μόνο χρηματοδοτήσεις στην Ολυμπία αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα από πανεπιστήμια με χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο. Μάλιστα είπε ότι τα δύο Πανεπιστήμια μπορούν να εγγυηθούν την υποστήριξη αυτών των προγραμμάτων με την τεχνογνωσία που διαθέτουν.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο, εκτός των προαναφερθέντων, συνυπέγραψαν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των φορέων: Αντώνης Χρυσανθακόπουλος (Ν.Π. Αθλητισμού – Παιδείας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας), Νίκος Καρυώτης (Ο.Ε.Σ.Η.), Νίκος Ζαρόκωστας (Εμπορικός Σύλλογος Αρχ. Ολυμπίας), Βασίλης Τυλιγάδας (Ένωση Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας), Βασίλης Σπυρόπουλος (ΑΟΛΜΟ), Αλέξανδρος Αμάραντος (Ολυμπιονίκης), Χρήστος Κωνσταντόπουλος (Φεστιβάλ κιν/φου για παιδιά και νέους) και Αθανάσιος Σαραντόπουλος (Κοιν.Σ.Επ Πολιτισμός & Ευημερία).

Κάποιοι από τους παρισταμένους έκαναν χαιρετισμό, όπως ο πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος τόνισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία που αναδεικνύει την πολιτιστική μας ταυτότητα είναι αξιέπαινη, δηλώνοντας «στρατιώτης» στην πρωτοβουλία αυτή. Η πρώην βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου χαιρετίζοντας την εκδήλωση προσφέρθηκε να βοηθήσει όσο μπορεί στην επίτευξη των στόχων, μέσα από τις γνωριμίες της με πρόσωπα διεθνούς αναγνώρισης που σχετίζονται με το Ολυμπιακό κίνημα αλλά και με τους ομογενείς μας. Τέλος, χαιρετισμό έκανε και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Χήνος, εξαίροντας την όλη πρωτοβουλία για το μεγάλο αυτό έργο. 

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών Δημήτριος Κωνσταντίνου υπογράφει το πρωτόκολλο της Σύμπραξης. Αριστερά ο γ.γ. Δημήτριος Δημητρόπουλος.

 

Γιώργος Γεωργιόπουλος (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).

 

Ευθύμιος Κοτζάς (Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας).

 

Αθανάσιος Τσακαλίδης (Πανεπιστήμιο Πατρών).

 

Παναγιώτης Αλεξόπουλος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

 

Αλέξανδρος Αμάραντος (Ολυμπιονίκης Α.Ο.)
Νίκος Καρυώτης (Ο.Ε.Σ.Η.)

 

Βασίλης Σπυρόπουλος (ΑΟΛΜΟ).

 

Βασίλης Τυλιγάδας (Ένωση Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας).

 

Αντώνης Χρυσανθακόπουλος (Ν.Π. Αθλητισμού – Παιδείας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας).

 

Αθανάσιος Σαραντόπουλος (Κοιν.Σ.Επ Πολιτισμός & Ευημερία).
Χρήστος Κωνσταντόπουλος (Φεστιβάλ κιν/φου για παιδιά και νέους).

Related Posts